Hodnocení: 90%

Žánr: akční adventura

Jazyk: anglicky

Multiplayer: off-line

Výrobce: Crystal Dynamics, Square Enix, Microsoft Studios

Datum vydání: 13.11.2015

Doporučený věk (PEGI): 18

První dojmy ze hry Rise of the Tomb Raider

Konečně jsme se po dvou letech dočkali nového vydání kvalitního pokračování RPGéčka z řady Tomb Raider s názvem Rise of the Tomb Raider. V tomto díle můžeme shlédnout v hlavní roli Lary Croft, jak jinak, než opět Camillu Luddington, jak ztvárněním, tak i dabingem. A už teď mohu říci, že hra velice povedla.

Herní děj navazuje na předchozí vydání Tomb Raider Definite Edition z roku 2013 a máme se na co těšit, protože jak jinak, Lara bude opět někomu v hledáčku a budou jí chtít odstranit z povrchu zemského. Nemusíte se bát, pokud jste předchozí titul nehráli v krátkosti navštívíte i Sýrii, kdy v této části hry pochopíte, o čem příběh pojednává. Ze všeho se poté Lara snaží vzpamatovat, a tak se ukrývá na zamrzlé Sibiři, kde začne její společné dobrodružství s kamarádem Jonahem za hledáním tajemství jejího otce Richarda Crofta, který chtěl nalézt tajemství nesmrtelnosti. Lara řeší opět hádanky, navštěvuje hrobky, uskakuje nástrahám v katakombách a bude také muset souznít s přírodou, vyrábět si vlastní zbraně, léky a v neposlední řadě bojovat s lidmi, no něco je nového a něco už známe z předchozích dílů, takže trochu Tomb Raiderovská klasika vyšperkovaná do moderní doby, ale pokud zaujme, tak proč ne.

vlcsnap-2015-11-13-02h51m01s353 vlcsnap-2015-11-13-02h51m35s663

Ve hře máte vždy na výběr, jestli se chcete dále pokračovat bez plnění vedlejších úkolů nebo si připíšete pár kreditů navíc a zabavíte se vedlejším řešením různých záhad, což Vám zabere více herního času a hra je tak zajímavější, pro další hraní, beztak další kredity budete potřebovat, takže doporučuji plnit vedlejší úkoly od začátku. Novinka v tomto titulu je, že po dohrání mise můžete mezi jednotlivými misemi cestovat po mapě prostřednictvím tábořiště, jak jsme byli zvyklí z předchozího dílu, ale jedná se o podstatně větší mapu. A když starověký nádech, tak pořádně. Dozvíte se spoustu věcí a budete objevovat a nalézat různé souvislosti, proč se to tak stalo, co a jak si vyrobit, prostě budete chtít přežít. Objevit můžete třeba ruiny nebo byzantskou loď, samozřejmě i spoustu i dalšího, to se ale nechte překvapit. Například za získané byzantské mince, které naleznete, si následně můžete v obchodě zakoupit různé věcičky k vylepšení výstroje.

vlcsnap-2015-11-13-02h55m15s259 vlcsnap-2015-11-13-02h54m38s798

Úkoly jsou napínavé, jednou střílíte po vojácích nebo se je snažíte v tichosti zabít a jindy prostě procházíte přírodou a hledáte artefakty, věcičky co se Vám hodí k výrobě třeba lektvaru, který Vám zdvojnásobí život, šplháte na ledovec, lezete po stromech, plavete ve vodě nebo zase vlezete do smrtící hrobky, takže ve hře se stále střídá akce s odpočinkem a to je ten pravý požitek ze hry, což je velký plus, že hra je dokonale vyvážená. Pokud jste milovníci chladnokrevného zabíjení protivníka, tak si to také ve hře užijete, a hlavně se sekerou, nyní je na výběr, jak chcete protivníka zneškodnit, jestli v tichosti nebo jestli po sobě necháte pořádný nepořádek, ale každá Vaše možnost má své následky. Co se týká zbraní, nejlepší je stejně Lary starý známý luk, protože zabít protivníka kvérem a neprozradit svojí pozici je docela složité. S výbavou Lary si můžete v tomto díle pěkně vyhrát, například si můžete sestrojit z nasbíraných ingrediencí jed a udělat si otrávené šípy nebo si třeba můžete sestrojit hořící šípy různé malé hořlavé bomby atd., je to na Vás. Co se týká zbraní, ty jsou také k dispozici například brokovnice, samopal a různé jiné pušky, ale hledání potřebných dílů je náročnější, než sesbírat jedovaté houby nebo si vzít vnitřnosti zvířete. U Lary si lze nyní nově vybírat, co zrovna bude mít u sebe, takže zbraň si můžete vyměnit dle aktuálního využití. Lara se také postupně učí novým dovednostem. Při plnění vedlejších úkolů se vždy naučíte něco nového, co Vám následně pomůže jednodušeji splnit misi, a také za ně dostáváte odměny, kterými si vylepšujete vybavení Lary prostřednictvím jejího tábořiště.

vlcsnap-2015-11-13-02h57m47s450 vlcsnap-2015-11-13-02h58m31s271

Rise of the Tomb Raider nemá Multiplayer, avšak místo toho nabízí lokaci Expeditions, kde naleznete několik herních režimů. Konkrétně Chapter Replay, Chapter Replay: Elite, Score Attack a Remnant Resistance. V prvních dvou Chapter Replay a Chapter Replay: Elite si můžete zopakovat jednotlivé kapitoly hry a vylepšit si tak Vaše skóre při plnění vedlejších misí. V režimu Score Attack se můžete opět vrátit do jednotlivých misí, ale s jinými pravidly, například budete muset úroveň nebo hádanku splnit v určitém časovém limitu nebo projít úroveň bez zabití. Jako poslední je režim Remnant Resistance, tak tady je to velmi zajímavé má to nahradit Multiplayer, a to tím způsobem, že tady si můžete navolit misi, jak bude hrána, a jaké budou dány podmínky, například jestli se hra bude odehrávat ve dne nebo v noci, či za deště nebo sluníčka akde, ale také hlavní je, jaké tam budou postavy, nebo jestli bude čas atd., následně můžete do těchto misí pozvat jiné hráče, aby Vás pokořili. Za úspěch vždy dostáváte kredity a dále také jakési karty, některé jsou pro pobavení a některé, to je důležité Vám poskytnout výhodu jako rychlejší zotavení, dvojnásobné získání kreditů nebo lepší zbraň, a je na Vás, co si vyberete, abyste úkol dokončili. Získané karty můžete prodat za kredity a za kredity, jak z prodeje karet nebo za kredity ze hry si následně můžete koupit nové karty. Tuningové karty, lze také koupit jak jinak než za peníze, takže komerčnost hru neminula. Takže doporučuji hrát a hrát, abyste kreditů měli, co nejvíce, aby Vám to následně nezruinovalo peněženku. Tyto režimy hru velmi pěkně okořenili a jen tak hru po dohrání neodložíte. Takže vzhůru do světa sbírání Achievementů, kreditů a karet.

vlcsnap-2015-11-13-02h59m36s977 vlcsnap-2015-11-13-03h00m35s367

Graficky je hra pěkně povedená běží na xbox one pod 1080p, kde tedy musím podotknout, že některé video scény nejsou ve full HD, ale jinak je vidět, že si dali opravdu záležet, aby byl vydán kvalitní titul, bez velkého škobrtnutí, co by hře ubíralo na hodnocení. Okolí působí velmi realisticky, až tak, že Vás to opravdu vtáhne do děje hry. Prales, starověké jeskyně, katakomby, hrobky prošpikované nástrahami a ještě mnoho dalšího, je vždy hezké ve hře vidět, hlavně když se jedná o skutečná místa, o kterých se píšou dějiny. Lara nám ve hře pěkně omládla, možná je to i tou lepší grafikou, no těžko říct J. Po hudební stránce není co vytknout. Ovládaní hry je ne vždy jednoduché, sice se Vám objeví nějaká ta nápověda, jak jsme zvyklí, ale soustředěnost je na místě. Řešení úkolů je někdy jednoduché a jindy zase obtížné, prostě občas své mozečky opravdu zahřejeme, ale to nebyla Tomb Raider, tak jak jí známe.

vlcsnap-2015-11-13-03h01m00s279 vlcsnap-2015-11-13-03h01m26s453

Hra se velice povedla a rozhodně nenudí, nabízí v základním plnění cca 20 hodin hraní, pokud chcete hru dohrát na 100%, počítejte zhruba s cca 45 hodinami, a to je sakra dost, takže se máme na co těšit a pokud využijete režim Expeditions hra nezná konce. Pro fanoušky série Tomb Raider je to jasná volba, a navíc dle mého neurazí ani ty, kteří zrovna tento žánr nemusí. Jediné mínus pro tvůrce je, že se titul nedostane všem hráčům, co by si Rise of the Tomb Raider rádi zahráli, jelikož hra vychází prozatím jen na xbox one a xbox 360. Ostatní se dočkají asi příští rok, což je velká škoda, proto strháváme něco málo na hodnocení. Pokud by hru vydali i pro ostatní hráče, možná by hra dosáhla vysokého hodnocení, a řadila by se mezi top nejlepší hry tohoto roku.

Komentář

Koment...